FAQ
Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over ons bataljon. Of je nu nieuw bent in de wereld van re-enactment, interesse hebt om lid te worden, of gewoon nieuwsgierig bent naar onze activiteiten en werking, hier beantwoorden we de vragen die je mogelijk hebt. Van de frequentie van onze bijeenkomsten tot de details over uniformen, veiligheid en samenwerking met andere groeperingen – we leggen alles graag voor je uit.”
- Hoe vaak komen jullie samen? En zijn die activiteiten verplicht?
- Is dit een mannenhobby?
- Wie leidt het 7de Bataljon Infanterie van Linie?
- Wat is het niveau van de historische authenticiteit?
- Is het een dure hobby?
- Hebben de leden hun eigen uniform en uitrusting?
- Is re-enactment gevaarlijk of lastig?
- Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met re-enactment?
- Wat eten jullie tijdens de evenementen?
- Werkt het 7de samen met andere groeperingen?
- Wat moet ik meebrengen als ik een keer wil meedoen?
- Hoe kan ik me aanmelden om mee te doen?
Kan je je vraag er niet tussen vinden? Aarzel niet om die via onze contactpagina te stellen!

1. Hoe vaak komen jullie samen? En zijn die activiteiten verplicht?
We komen gemiddeld 1 à 2 keer per maand samen, wat neerkomt op ongeveer 18 evenementen per jaar, afhankelijk van het seizoen. In de zomer hebben we meer evenementen dan in de winter. Je hoeft niet bij elke activiteit aanwezig te zijn, maar we moedigen leden wel aan om zoveel mogelijk deel te nemen. Vooral als nieuwbakken rekruut kan en mag je niet vuren tijdens veldslagen zonder degelijke gedreven oefening vooraf. Daar kijkt ons kader strikt op toe!
We onderscheiden drie soorten evenementen:
Exercities
Deze eendagsevenementen, vaak in de winter, vinden plaats op locaties zoals Waterloo of Kasteel d’Ursel in Hingene. Hier herhalen en leren we militaire drill. Het is een ideale kans voor nieuwe rekruten om de basistechnieken te leren en voor ervaren leden om hun kennis bij te schaven. Het is ook een uitgelezen kans om de groepsgeest te versterken.
Bivakken
Dit zijn meerdaagse evenementen, meestal in het voor- of najaar, waarbij we kamperen. De ‘die-hards’ nemen zelfs deel aan een winterbivak. Vaak worden deze evenementen gekleed met kleine schermutselingen of veldslagen, zoals de herdenking van de Slag bij Waterloo.
Campagne-evenementen
Campagne-evenementen zijn de kers op de taart als je net dat stapje verder wilt zetten. Leden dragen alleen wat ze zelf kunnen dragen en vinden, zonder tenten of andere moderne voorzieningen. Deze evenementen duren vaak meerdere dagen en vinden meestal in de zomer plaats.

2. Is dit een mannenhobby?
Nee, zeker niet! In de Napoleontische tijd waren er vaak vrouwen en kinderen die de legers volgden, en zij kunnen dus perfect de rol van soldatenvrouw of kampvolgster spelen.
Vrouwen kunnen ook een militair uitbeelden maar ze worden dan geacht, uit naam van historische correctheid, hun vrouwelijke kenmerken zoveel mogelijk te verbergen.

3. Wie leidt het 7de Bataljon Infanterie van Linie?
Onze vereniging wordt geleid door een bestuur, maar net als in de historische tijd heeft het bataljon ook een kader, bestaande uit onderofficieren en officieren. Ze zijn allemaal ervaren re-enactors met een veelvoud aan dienstjaren die de leden graag helpen. Vaak worden de soldaten tijdens evenementen door hun meerderen in escouades (groepjes) verdeeld om de taken (zoals hout halen, afwassen, koken, wacht lopen, …) gecoördineerd en sneller te laten verlopen. Die indeling gebeurt ad-hoc en verschilt vaak van evenement tot evenement

4. Wat is het niveau van de historische authenticiteit?
We streven ernaar om zo historisch nauwkeurig mogelijk te zijn, zowel qua kleding als gedragingen. De vereniging legt grote nadruk op het nabootsen van de Napoleontische periode. We moedigen onze leden aan om zoveel mogelijk details in acht te nemen om de sfeer en ervaring van die tijd te recreëren. Dat gezegd hebbende, we zijn ons bewust van de praktische aspecten van de hobby, dus er is een balans tussen authenticiteit en plezier.

5. Is het een dure hobby?
Het lidgeld voor een nieuw lid bedraagt slechts 40 euro per jaar, maar je krijgt de kans om eerst drie keer mee te doen zonder lidgeld te betalen. Zo kun je rustig ontdekken of re-enactment en onze vereniging echt iets voor jou zijn!
Wat betreft de uitrusting: de kosten voor een volledige set kunnen variëren tussen 2.000 en 2.500 euro. Maar maak je geen zorgen – deze investering gaat een leven lang mee als je goed voor je materiaal zorgt. En we begrijpen dat het opbouwen van een volledige uitrusting tijd kost, dus we moedigen nieuwe leden aan om dit geleidelijk te doen. Je kunt tijdelijk uniformstukken en andere uitrusting van ons lenen, zodat je direct kunt deelnemen zonder grote kosten vooraf.
Daarnaast werken we samen aan groepsaankopen om de kosten laag te houden en bieden we je de mogelijkheid om je eigen uitrusting te maken. Zo bouw je stap voor stap je set op, op een manier die voor jou haalbaar is, terwijl je volop van de hobby kunt genieten!

6. Hebben de leden hun eigen uniform en uitrusting?
Ja, leden zijn verantwoordelijk voor de aanschaf van hun eigen uniform, wat persoonlijk bezit is. Nieuwe leden kunnen echter gebruik maken van een rekrutenset. De vereniging heeft ook gemeenschappelijk materiaal, zoals kookpotten, tenten en vuurroosters, die door iedereen gebruikt kunnen worden.

7. Is re-enactment gevaarlijk of lastig?
Hoewel we werken met vuurwapens en zwart kruit, is de hobby niet gevaarlijk mits de juiste veiligheidsmaatregelen en richtlijnen worden gevolgd. Leden krijgen duidelijke instructies en oefenen eerst met onklaar gemaakte musketten voordat ze daadwerkelijk mogen schieten. Onze onderofficieren houden de veiligheid strikt in de gaten.
De hobby kan fysiek zwaar zijn als je ambitie ligt in het deelnemen aan lange marsen of immersieve evenementen, maar hoe ver je wilt gaan, bepaal je zelf. Iedereen kan op zijn eigen tempo meedoen en de intensiteit aanpassen aan zijn of haar persoonlijke niveau van conditie. We verwelkomen leden van alle leeftijden en fysieke niveaus, en bieden ondersteuning voor iedereen die zich wil ontwikkelen.

8. Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met re-enactment?
Je kan al op jonge leeftijd deelnemen aan re-enactment. Wie jonger is dan 16, is welkom op onze evenementen, zolang een ouder of voogd erbij is om de nodige begeleiding te voorzien. Je kan dan deelnemen aan bivaks en andere activiteiten. Vanaf 16 jaar mag je, mits ouderlijke toestemming, ook mee in de linie staan en deelnemen aan veldslagen, maar zonder te vuren. We zorgen ervoor dat jongeren eerst de nodige basisvaardigheden en veiligheidsinstructies onder de knie hebben voordat ze verder doorgroeien.
Vanaf 18 jaar ben je volledig zelfstandig en kan je zonder verdere beperkingen aan alle aspecten van de hobby deelnemen. Dit betekent echter niet dat je meteen mag vuren. Er geldt nog altijd dat het hanteren van een vuurwapen pas is toegestaan zodra je voldoende geoefend hebt en bekwaam wordt geacht door onze onderofficieren en bestuur. Veiligheid staat altijd voorop.

9. Wat eten jullie tijdens de evenementen?
We proberen ons zoveel mogelijk aan de historische voorschriften en rantsoenen te houden. Dit betekent eenvoudige, voedzame maaltijden met ingrediënten die ook in de Napoleontische tijd beschikbaar waren. Denk aan een ontbijt met havermout en stoofpotten met vlees en groenten voor het avondmaal. Alles wordt bereid met de middelen die een soldaat destijds ter beschikking had en boven een open vuur.
Daarnaast geldt dat moderne voeding en drankjes die ‘s avonds opduiken, een historisch jasje moeten krijgen. Een flesje bier moet bijvoorbeeld verplicht ontdaan worden van zijn etiket. Ook aan het kampvuur proberen we de historische immersie te handhaven, zodat de sfeer van het tijdperk zo goed mogelijk behouden blijft.

10. Werkt het 7de samen met andere groeperingen?
Absoluut! Napoleontische legers bestonden uit een combinatie van verschillende eenheden, en ook binnen de re-enactmentwereld wordt deze samenwerking nagebootst. Het 7de Linie maakt regelmatig deel uit van een groter geheel, waarbij we samenwerken met andere Belgische en buitenlandse eenheden.
Onze nauwe band met de Nederlandse zustervereniging van het 7de Linie en andere Nederlandse re-enactmentgroepen resulteert in de vorming van de Brigade Bijlandt, een historische reconstructie van de eenheid die vocht in de Slag bij Waterloo. Tijdens grotere evenementen sluiten we ons vaak aan bij geallieerde formaties, waaronder Britse, Nederlandse en Pruisische brigades. Aan Franse zijde wordt hetzelfde gedaan, waardoor de slagvelden tot leven komen met honderden tot zelfs duizenden deelnemers.
Dit maakt de hobby des te boeiender, aangezien het niet alleen draait om individuele prestaties, maar ook om het functioneren binnen een groter legerverband.
Tot slot nemen we af en toe deel aan internationale evenementen, waar re-enactors uit heel Europa samenkomen om historische veldslagen na te spelen. Hierdoor krijgen onze leden de kans om hun vaardigheden te verfijnen, nieuwe mensen te leren kennen en hun historische kennis verder uit te breiden.

11. Wat moet ik meebrengen als ik een keer wil meedoen?
We hebben de laatste jaren veel moeite gedaan om te investeren in rekrutensets die we kunnen uitlenen, zodat nieuwe mensen onmiddellijk volledig gekleed in de linie kunnen staan. Dit maakt het makkelijker om snel deel te nemen zonder je eerst een volledige uitrusting aan te schaffen. Als je dus een keer wil meedoen, kun je rekenen op de beschikbaarheid van deze sets.
Rekruten hoeven enkel eet- en slaapgerei mee te brengen, afhankelijk van het type evenement. Dit betekent een eenvoudig kommetje en lepel (en mes?) voor de maaltijden, en slaapmateriaal als je van plan bent om te overnachten.
Een nieuw lid kan eerst drie evenementen deelnemen zonder lidgeld te betalen, zodat je de kans krijgt om de sfeer van de vereniging en de activiteiten goed te leren kennen voordat je een beslissing neemt over je lidmaatschap.
Als je besluit om lid te worden en vaker mee te doen, dan vragen we je om stapsgewijs je persoonlijke uitrusting aan te schaffen, zoals een linnen hemd met houten knopen (in plaats van een flanellen hemd met plastieken knopen), een wollen deken ipv een slaapzak, etc.
Het zijn deze kleine details die het re-enactment echt tot leven brengen en de historische ervaring versterken.

12. Hoe kan ik me aanmelden om mee te doen?
Volg de link naar onze contactpagina en geef aan dat je interesse hebt in rekrutering. Onze ledenverantwoordelijke neemt dan contact met je op om de praktische details te regelen.
Je kunt drie keer deelnemen aan een evenement zonder lidgeld te betalen, zodat je rustig kunt ontdekken of het re-enactment en onze vereniging iets voor jou zijn